De fleste vælger først, at købe et nyt bilbatteri når bilen stopper med at virke. Det er ikke altid den bedste beslutning, da du kommer til at stå i en presset situation.
Det siges at man igennem en bils levetid skal skifte bilbatteriet en til to gange, enten fordi at det bliver gammelt eller for slidt af for mange opladning og afladninger. Har du ingen startkabler eller adgang til vejhjælp, så er et dødt batteri mildest talt starten på en meget dårlig dag.
I denne guide prøver jeg at hjælpe dig på vej til at vælge det rette bilbatteri til dit behov.
Så før du tager en forhastet beslutning, kan jeg anbefale dig kort at læse mine forskellige tips igennem.
Det er i øvrigt ikke mere end et par uger siden jeg selv gjorde min research, hvorefter jeg endte med at købe et VARTA bilbatteri hos Batteribyen.
Undgå uheldig timing og vær forberedt
Hvis du er opmærksom på at vedligeholde dit bilbatteri, så vil du også vide, når det er ved at være tid til at udskifte batteriet. Såfremt du er opmærksom på, at batteriet er ved at være fladt, så har du dermed også bedre muligheder for at planlægge en udskiftning samt finde en erstatning på dine egne vilkår.
Test bilbatteriet hyppigt
Stort set alle nymoderne blybatterier er vedligeholdelsesfrie, dog anbefaler jeg at du får testet batteriladningen af en certificeret automekaniker minimum en gang årligt, så snart batteriet er to år gammelt. Hvis du bor i et koldere klima, kan du med fordel vente til bilbatteriet er fire år gammelt.
Find et batteri der passer til dit kørselsbehov
Det vigtigt at du vælger et blybatteri til dit køretøj, der har den rette størrelse og terminalplads (type). Kig derfor i brugervejledningen eller monteringsvejledningen til din bil, før du køber et batteri. Længere nede kan du se de mest almindelige typer bilbatterier.
Lad være med at købe et brugt batteri
Sørg for at købe et dugfrisk bilbatteri, da de med tiden mister styrke, selv hvis de er oplagret. For at få optimal ydeevne bør du derfor købe et batteri der max er seks måneder gammelt.
Tænk på miljøet
Det er god stil at genbruge batteriet, og da de giftige bly og syre nemt kan genanvendes, så bør du helt sikkert aflevere det gamle batteri hos forhandleren. I de fleste tilfælde vil du endda kun få rabat på det nye batteri, når du aflevere det gamle.
Sørg for der er garanti
Du kan med fordel vælge et bilbatteri der har en lang garanti, så du kan få udskiftet det gratis i en periode såfremt det kommer på tale. Du skal dog være opmærksom på, at hvis dit batteri viser tegn på manglende vedligeholdelse, som eksempelvis lavvandsniveauer eller ukorrekt installation, så vil garantien bortfalde.
De to type batterier:
Regelmæssige bly-syre batterier
En af fordelene ved at anvende et helt almindeligt blybatteri, er at de generelt koster langt mindre end et AGM-batteri. Derudover kræver nutidens blybatterier i øvrigt ingen vedligeholdelse og bruger væsentlig mindre vand end traditionelle og gammeldags batterier. De nymoderne bilbatterier kan ligeledes bevare væske i hele batteriets levetid.
Absorbed Glass Mat (AGM) batteri
Et AGM batteri er bygget til bedre at kunne modstå flere gentagne afladninger og opladninger sammenlignet med et normalt blybatteri. Efterhånden er et AGM batteri ved at blive standardudstyr i nymoderne biler, fordi alle de nymoderne funktioner i biler såsom brændstofbesparende stop-start systemer og lignende øger efterspørgslen på strøm. Dog koster et AGM batteri væsentligt mere, og du bør derfor genoverveje dit forbrugsbehov.
VARTA bilbatterier
I min optik er VARTA bilbatterier nogle af de bedste på markedet, hvor man til billige penge ikke behøver at gå på kompromis med kvaliteten. VARTA har 125 års erfaring, og leverer batterier til både nye såvel som gamle motorkøretøjer. Som tidligere nævnt købte jeg mit VARTA batteri hos Batteribyen.dk, da de udover at have gode priser, også havde en brugervenlig søgefunktion ift. bilbatterier.