Radon er en gasart som findes overalt i Danmark. Da den er radioaktiv er den heller ikke helt harmløs, og det er derfor vigtigt at man radonsikrer sin bolig hvis det er behov for det. Som det første skal man derfor måle koncentrationen af radon i sin bolig, inden man begynder finde en løsning. Det kan godt være, at niveauet er så lavt at du ikke har brug for at radonsikre din bolig. Det anbefales at kontakte en rådgiver når du planlægger at måle radon i boligen. Har du allerede gjort dette og næste trin er radonsikring, kan du læse mere om de fire måder du gør det på lige her:
- Da radon siver op fra undergrunden, kan man blandt andet gøre gulvkonstruktionen lufttæt. Dette kan gøres ved at lægge en radonspærre med polyethylenfolie.
- Ved at øge ventilationen i boligen, mindsker indholdet af radon i luften. Dette er den nemmeste og billigste løsning.
- Du kan reducere undertrykket i boligen, hvilket også kan gøres gennem øget ventilation.
- En anden løsning er at etablere sug under gulvkonstruktionen.
Passivt og aktivt sug
Hvis ovenstående løsninger ikke kan lade sig gøres eller er nok, hvis niveauet af Radon er alt for højt, kan sug under gulvkonstruktionen hjælpe. Dette sug kan etableres som et aktivt eller passivt sug. Når et passivt sug etableres skal et rør føres fra et lag under gulvet og gennem huset, op til taget. På den måde reduceres trykforskellen mellem undersiden og oversiden af gulvet. Dette bidrager til, at radonindtrængingen næsten forsvinder helt. Ved et aktivt sug bruges en motor som hjælper med at udligne trykforskellen. Mere om denne type radonsikring kan man finde vejledning til online.
Radonmåling og radonkort
Et såkaldt radonkort, fortæller en del om radonkoncentrationen i forskellige områder i Danmark men fortæller ikke om niveauet i din egen bolig. Til dette skal du bruge en radonmåler. Det findes to typer radonmåler. En elektronisk radonmåler eller en passiv. En passiv radonmåler boks, også kaldt en dosimeter, er en nem og hurtig måde at måle radon på. Her skal det bruges to styks på to forskellige steder i boligen for at få det præcise billede af radon-niveauet. Dosimeteren skal ligge i mindst to måneder for, at få et validt resultat. Til forskel fra den elektronisk måler, har denne dosimeter et særligt stykke plast som opfanger spår fra partikler som forekommer i radon.
En elektronisk måler kan give dig et mere præcist resultat og meget hurtigere. Denne type måler kan også genbruges igen og igen. Sammenlignet med den passive måler er denne elektroniske måler altså dyrere men fordelene er også flere. Skal du bruge måleren flere steder kan det også betale sig at investere i en elektronisk målere, da den som sagt kan genbruges flere steder. Er du i tvivle hvilken radonmålere du skal bruge, anbefales at kontakte en rådgivere som kan finde den bedste løsning for dig. Både gældende radonmåling og radonsikring af din bolig.