Hvilke problemer kan der opstå i en konstruktion?

Skimmelsvamp opleves desværre i mange boliger, og vokser bedst i et fugtigt indeklima. Der kan være mange årsager til at skimmelsvampen opstår. Det kan både ske i bygningens konstruktion, som følge af vandskader eller blot uhensigtsmæssig adfærd. Der findes mange forskellige arter af skimmelsvamp, men fælles for dem alle er, at de frigiver sporer og små partikler, som breder sig. 

Skimmelsvamp kan påvirke din dagligdag i en negativ retning med de sporer og giftstoffer, som de udsteder, og kan derfor være skadelig for dit helbred. Derudover er fællestrækkene for skimmelsvamp, at de kræver et fugtigt klima for at kunne overleve, og før de trives godt. Selvom der findes mange arter af skimmelsvamp, så er det i Danmark typisk slægterne Alternaria og Cladosporium, som findes. Skimmelsvamp opdages oftest ved at plamager opstår på vægge eller lofter, og er det et tilfælde, du kan nikke genkende til, så er det formentlig tid til at købe en test for skimmelsvamp. Nu tænker du sikkert, at det må være ganske besværligt at tjekke sin bolig for fugt, radon eller skimmelsvamp, som er de problemer størstedelen støder på i forbindelse med uønskede ”gæster” i sin bolig. Svaret er dog, at det er mere lige til end som så. Du kan nemlig købe en fugtmåler, radon måler og skimmelsvamptest enkelt og billigt. 

Hvad gør jeg ved uønskede beboere i min bolig? 

Radon som er en naturlig radioaktiv gasart findes i den danske undergrund. Når du eksempelvis bygger hus, så indkapsler du et stykke jord, hvorfra radon kan sige op igennem. Det behøver dog ikke at være et problem. For at undersøge dette kan du købe en radon måler, så du kan blive klogere på, om det er et problem i dit tilfælde. Hvis du ønsker at finde ud af, hvorvidt din bolig har en for høj luftfugtighed, som kan danne skimmelsvamp, kan du købe en fugtmåler til at tjekke vægge, gulve, lofter med mere. Med en skimmeltest kan du teste for skimmelsvamp, om det er skjult skimmel eller synlig. Der findes uanede af tests, så du kan blive bekræftet eller afkræftet i din teori. En skimmelsvamp test til overflader bruges, hvis du mistænker dine gulve, vægge eller lofter for skimmel. Derudover kan du købe en skimmelsvamp test til at tjekke skjult skimmel, som kan sætte sig i vægge, bag tapet eller paneler. I fremtiden kan du gøre dig selv en tjeneste for at gøre dit for at undgå skimmelsvamp. Heriblandt skal du lufte grundigt ud i din bolig, undgå tøjtørring indendørs, og sørge for at vand bliver fjernet fra overflader. 

Derfor skal du undgå skimmelsvamp
Du skal som hovedregel selvfølgelig undgå skimmelsvamp. Oplever du, at dit helbred ikke er som det plejer at være, så kan det skyldes skimmelsvamp. Skimmelsvamp kan give varige mén samt fysiske problemer herunder træthed, udmattelse, hovedpine og åndedrætsbesvær. I værste fald kan det medføre astma og permanente allergier. 

Oplever du allergilignende symptomer, eller støder du på grønne, brune eller sort plamager eller skjolder, så er det på tide at få undersøgt din bolig. Bestil en skimmeltest og bliv afklaret.