En sommerklar have med trælast

Sommeren står for døren og det varme vejr er på vej ind over os. Det betyder os med have, så småt begynder at lave de forberedende foranstaltninger, så den kan blive helt klar til den kommende sæson. Jeg er en af de typer, som går meget op i min have. Jeg elsker at lave nye ting i min have. Hvert år har jeg bestilt trælast til et nyt byggeprojekt i haven og i år er ingen undtagelse. For ca. en måned siden, sad og jeg kiggede ud i min have, inde fra min stue, for at finde ud af om der var noget der burde blive fikset inden sommeren for alvor kom. Med en stor have, er der altid et eller andet der skal laves eller renoveres. Så det handlede om at finde det projekt, som trængte mest til en renovering, hvilket viste sig at være havehegnet. Vores havehegn er et helt almindeligt træ hegn, som er bygget op af spærtræ brædder, som overlapper hinanden. Det er nogle år siden efterhånden, jeg satte hegnet op og tidens tand havde sat sit mærke på det efterhånden. Derfor så jeg kun en mulighed og det var, at få bestilt en stor trælast, med en masse nye træbrædder også komme i gang, med at bygge et nyt hegn.

Jeg har været fint tilfreds med gamle hegn, jeg havde dog en forventning om det ville holde lidt længere. Men jeg er kommet frem til, det må have været fordi jeg bestilte trælast med spærtræ brædder, som åbenbart ikke er de mest holdbare. Derfor skulle jeg være sikker på, at jeg fik en trælast med nogle ordentlige træ brædder denne gang.

Trælast med trykimprægneret træ

Jeg ser mig selv, som lidt af en handyman og derfor har godt styr på, hvilke materialer jeg skal bruge til mine byggeprojekter. Dog må jeg indrømme, at brugen af spærtræ til mit havehegn, nok ikke var den helt optimale løsning. Jeg besluttede derfor, at tage i et byggemarked og få noget kompetent vejledning denne gang. Der ligger flere forskellige byggemarkeder, som sælger trælast, i mit lokalområde. Men jeg handler altid hos Lavpristræ, da jeg synes deres sortiment og service er klart den bedste.

Jeg kørte en tur derud og fik en god snak med en af medarbejderne derude, hvis ekspertise inde for træbrædder var en del bedre end min. Jeg fortalte ham om mit byggeprojekt i haven og jeg dengang havde bestilt en trælast med spærtræ og at det allerede nu var blevet grimt. Det kunne han sagtens forstå det var, da den type træ bestemt ikke er at foretrække til udendørs brug. Han anbefalede mig til gengæld at bruge trykimprægneret træ. Trykimprægneret træ er netop egnet til udendørs brug, hvorfor det var at foretrække til b.la. havehegn.

Trykimprægneringen forlænger træets holdbarhed. Det er en kemisk overfladebehandling, der gør træbrædderne bliver meget mere hårdføre. Han fortalt mig, der findes forskellige former for trykimprægnering og jeg derfor skulle være opmærksom. Men de hos Lavpristræ kun brugte klasse NTR-AB, som er anbefalet af miljøstyrelsen. Jeg bestilte derfor en trælast med trykimprægneret træ, til mit nye havehegn.