Hvilken tandpasta skal jeg vælge?

Når man skal passe og pleje noget så vigtigt som sine tænder, kan det være svært at finde ud af, hvordan man gør det bedst. Én af de ting man kommer til at skulle tage stilling til, er, hvilken tandpasta man vil bruge. 

Der findes en række forskellige tandpastaer, og alle sammen påstår de at have egenskaber, som er bedre end konkurrentens. Men frygt ej! Jeg er her for at hjælpe, og her følger nogle ting, man kan have i tankerne, når man skal vælge tandpasta.

Fluor eller ej

Én af de første ting, man kan overveje, når man skal vælge sin tandpasta er, om man ønsker en tandpasta med fluor eller ej. 

De fleste tandlæger anbefaler en tandpasta med fluor. Det skyldes, at fluor(id) hæmmer udviklingen af Karies – også kendt som huller i tænderne – ved at styrke tændernes emalje. 

Når tændernes emalje nedbrydes, opstår Karies, og emaljen kan ikke opbygges på ny, så det er med at passe på den, vi har.

Når man så alligevel kan have forbehold mod at børste med fluor, kan det skyldes, at fluorid i for store mængder anses som sundhedsskadeligt.

Det er dog værd at bemærke, at der skal særdeles store mængder til! Nærmere bestemt skal du spise omkring seks tuber tandpasta for at være på usikker grund. 

Kunne du tænke dig nogle alternative tandpastaer?

Hvis du har besluttet dig for at undgå fluor eller måske nogle andre tilsætningsstoffer, kan du overveje nogle alternative tandpastaer. Fx findes en række naturlige og sågar økologiske alternativer, som oftest er baseret på enten diverse urter, kokos eller aktivt kul. 

Har du nogle specielle behov, som tandpastaen skal imødekomme?

Som det sidste er det værd at overveje, om du har nogle specielle behov, som du ønsker hjælp til fra tandpastaen. Det kan fx være du lider af isninger i tænderne eller mundtørhed i munden, ønsker en blegning af tænderne eller noget helt andet. Her vil man formentlig kunne finde en tandpasta rettet specifikt mod den udfordring, du skulle stå med.